Дерек Бикертън - Derek Bickerton

От Уикипедия, Свободната Енциклопедия

Pin
Send
Share
Send

Дерек Бикертън
Роден(1926-03-25)25 март 1926 г.
Умира5 март 2018 г.(2018-03-05) (на 91 години)
Алма матерУниверситет в Кеймбридж (Докторска степен 1976)
Известен заработи в креолски езици
Научна кариера
ПолетаЛингвистика
ИнституцииХавайски университет
Университет в Лийдс
Университет в Гвиана

Дерек Бикертън (25 март 1926 - 5 март 2018) е роден в Англия американски лингвист и професор в Хавайски университет в Маноа. Въз основа на работата му в креолски езици в Гвиана и Хавай, той предложи характеристиките на креолските езици да предоставят мощна представа за развитие на език както от индивиди, така и като характеристика на човешкия вид. Той е инициатор и основен поддръжник на хипотеза на езикова биопрограма според която сходството на креолите се дължи на тяхното образуване от пред пиджин от деца, които всички имат универсален човешки вроден граматичен капацитет.[1]

Бикертън също е написал няколко романа. Неговите романи са включени в произведенията на Sun Ra Revival Post Krautrock Archestra, чрез говорими думи и музикални теми.

Заден план

Конференция на Дерек Бикертън в 2004 Универсален форум на културите в Барселона

Бикертън е роден в Чешир през 1926 година.[2] Възпитаник на Университет в Кеймбридж, Англия през 1949 г. Дерек Бикертън навлиза в академичния живот през 60-те години, първо като лектор по английска литература в Университет на Кейп Коуст, Ганаи след това, след едногодишна следдипломна работа по лингвистика в Университет в Лийдс, като старши преподавател по лингвистика в Университет в Гвиана (1967–71). В продължение на двадесет и четири години той беше доцент и професор на Лингвистика в Хавайски университет в Маноа (1972-96), като междувременно получи a Доцент доктор. в лингвистиката през 1976 г. от Университет в Кеймбридж. Той е бащата на съвременен художник Ашли Бикертън. Другите му деца са Джули Бикертън Бравата и Джим Бикертън.

Изследвания

За да отговори на въпросите за образуването на креоли, в края на 70-те години Бикъртън предлага експеримент, който включва ограбване на остров шест двойки, говорещи шест различни езика, заедно с деца, които са твърде малки, за да са придобили езиците на родителите си. The NSF счете предложения експеримент за неетичен и отказа да го финансира.[1]

В неговата книга Корените на езика (1981), Бикертън поставя три въпроса: 1) Как креолски езици произхождат? 2) Как децата придобият език? 3) Как възниква езиковият факултет като характеристика на човешкия вид?

В Език и видове (1990), той предполага, че и на трите въпроса може да се отговори, като се постулира, че произход на езика може да се проследи до еволюция на представителни системи и символично мислене, заедно с по-късно развитие на формалното синтаксис. Използване на примитивни комуникация способности, които след това еволюираха паралелно, менталните модели се превърнаха в споделени представителства, на които се подчинява културна еволюция. В Lingua ex Machina (2000), той и Уилям Калвин преразглеждат тази спекулативна теория, като разглеждат биологичните основи на символното представяне и тяхното влияние върху еволюцията на мозък.

В мемоарите си Копеле езици (2008), той се описва като "уличен лингвист", който набляга на теренната работа, с "тотална липса на уважение към почтените",[1] и той очертава своите теории за широка аудитория.

В Адамски език (2009), той прави аргумент относно произход на езика който разчита изграждане на ниша за осигуряване на необходимия еволюционен катализатор. Той твърди, че човешкият език не е в континуум със системи за комуникация с животни (ACS), а е качествено различна комуникативна система. Системите за комуникация с животни са само индексален, ограничено до предаване на информация за непосредствени обстоятелства, доколкото те засягат индивидуалното оцеляване, възпроизводството и социалните отношения. От друга страна, човешкият език е способен на пространствено и времево денивелация.

Бикертън твърди, че особени черти, характеризиращи екологичната ниша на ранния човек, са позволили този пробив от ACS към езика. Той цитира факта, че преди около два милиона години нашите предци са намирали пътя си към върха на чиста пирамида, като са имали достъп до труповете на мегафауната преди други хищници и са ги задържали, като са работили в координирани групи. Като имитира животно, като мамут, един член може да се опита да предаде информация за такива източници на храна. Въпреки че такова имитиращо сигнализиране запазва иконичен характер, а не напълно символичен, те включват акт на изместване в комуникацията, тъй като тялото може да бъде на километри и открито часове по-рано. С течение на времето звуците, означаващи нещо като мамут, биха били деконтекстуализирани и ще приличат на нещо много по-близко до думата. Преместването, твърди Бикъртън, е отличителната черта на езика.

Според Бикъртън тези думи позволяват формирането на понятия, а не просто категории, на които животните също са способни. Думите започват като котви за сензорна информация и спомени за конкретно животно или обект. След като мозъкът има думи, той може да създаде концепции, които се обединяват като „протоезик“. Протоезикът остава много като пиджин за един милион години или повече, в крайна сметка премина от модела на речта „мъниста на струна“ към йерархична структура чрез Обединяване. Бикертън почина през март 2018 г. на 91-годишна възраст.[3]

Библиография

  • Тропикана, роман., 1963
  • Динамика на креолска система, 1975
  • Бикертън, Дерек (1981). Корените на езика. Издателство Karoma. ISBN 978-0-89720-044-8.
  • Bickerton, Derek, (1984). Хипотезата за езиковата биопрограма в: Поведенчески и мозъчни науки, 7, 173–221.
  • Бикертън, Дерек (1990). Език и видове. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-04610-5.
  • Език и човешко поведение, 1995
  • Lingua ex Machina: Примиряване на Дарвин и Чомски с човешкия мозък, 2000 (съавтор с Уилям Х. Калвин)
  • Бикертън, Дерек (2008). Копеле езици. Хил и Уанг. ISBN 978-0-8090-2817-7.
  • Бикертън, Дерек (2009). Езикът на Адам. Хил и Уанг. ISBN 978-0-8090-2281-6.
  • Бикертън, Дерек (2014). Повече от нуждите на природата: език, ум и еволюция. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-72490-7.

Препратки

външни връзки

Pin
Send
Share
Send